لفظ "آذری" قدمتی بیشتر از تیرماه سال 1373 ندارد.

یازار : مجید زنگانلی (Məcid Zənganli)

+0 به‌یه‌ن - پسندیدن

دو تصویری که می بینید، مربوط به یک مجله است. نشریه فکاهی جوالدوز که دهه هفتاد در تبریز، به همت بانوی ادب پرور آزربایجانی «زهره وفایی» منتشر می شد.
آنچه از این پست می توانید دریافت کنید، این است که لفظ "آذری" به طور رسمی در مطبوعات ایران، پس از انقلاب، قدمتی بیشتر از تیرماه سال 1373 ندارد. قبل از آن، «هویت» با مؤلفه های ساده تری به کار میرفت: ترکی. به همین سادگی، بیست سال پیش، آغاز روزهایی بود که نوید تأسیس بنیاد فرهنگ و ادب به جای فرهنگستان داده شد."

یازی پایلاشان یئر:
http://www.cloob.com/c/turk-birligh/119094734

استاد عباس بابایی ( سؤیلر -زنگانلی-) متولد 1323 زنجان.

یازار : مجید زنگانلی (Məcid Zənganli)

+0 به‌یه‌ن - پسندیدن

استاد عباس بابایی«سویلر» از شعرای پیشکسوت زنجانی متولد  ۱۳۲۳ در زنجان از شاعران پیشکسوت زنجان، صاحب آثاری به زبان مادری ترکی و فارسی از یاران قدیمی عمران صلاحی و حسین منزوی در سن ۷۱ سالگی درگذشت.

 

  او آثار کلاسیک ترکی و فارسی را عمیق خوانده بود و ارادت عجیبی به حضرات مولوی فضولی و نسیمی شیروانی داشت. در روزهای اخیر منظومه هایی نو الهام گرفته از مولوی می ساخت و نی نامه مولوی را با زبانی شیوا به ترکی ترجمه کرده بود.

 

استاد بابایی زبان مادری را از نو کشف کرده بود و از این کشف به قدری مسرور بود که در پوست خود نمی گنجید. انسان آزاده ای بود که نه ریا می دانست نه دنبال قدرت و شهرت می گشت. عشقش شعر بود و مردم. دغدغه های مردم را اصیل می دانست و از لایه های درونی جامعه با خبر بود. در میان مردم مثل مردم زیست و مثل اسلافش گهر کلام در رشته زبانش به بهترین شکل جلوه گر بود.

 

دکتر غلامحسین ساعدی، احمد شاملو، ناظم حکمت و رضا براهنی و شهریار را بسیار می خواند.

 

اولین اثر وی در سال ۱۳۷۷ با نام «گلیرم»منتشر شد. همزمان مجموعه شعر فارسی اش با نام رد خون بر سنگ منتشر شد. سالها بعد سومین کتابش با عنوان «آییق گئجه لر» نشر یافت.

 

او رندی و فرزانگی را از حافظ و فضولی و سرزندگی و مبارزه را از ناظم حکمت و مولوی آموخته بود

 

کوچه های زنجان دیگر این مرد دوست داشتنی را نخواهد دید. اما شعر و سخنش در تمام سرزمینمان خواهد پیچید.

یادش گرامی.

 

زنجان. 26 اردیبهشت 1394. بهار 2015. علی محمدبیانی

اولین زبانی که به صورت آکادمیک در ایران تدریس شده ترکی آزربایجانی میباشد

یازار : مجید زنگانلی (Məcid Zənganli)

+0 به‌یه‌ن - پسندیدن

اولین زبانی که به صورت آکادمیک و مدارس کنونی در ایران تدریس شده ترکی آذری میباشد و همچنین دومین زبان نیز در سطح دانشگاهی زبان ترکی آذربایجانی استکه در اولین سال تاسیس دانشگاه تبریز اقدام به تدریس آن شد(حدود 60سال پیش). نگاهی میکنیم به زندگی میرزا حسن رشدیه این فرزند خلف ترکان آذربایجان ایران:

میرزا حسن رشدیه در 1851(=1268ه) در تبریز متولد شد و بعد از تحصیلات مقدماتی به ترکیه و بیروت و قافقاز رفت و بعد از مطالعه و تحقیق به تبریز بازگشت و اولین مدرسه به اسلوب جدید را به نام << دبستان رشدیه >> تاسیس کرد(1893).بعد کتاب وطن دیلی(زبان وطن) را برای تدریس در مدارس آذربایجان تالیف و مشابه همان کتاب را برای ایرانیان فارسی زبان تهیه کرد و بیش از 60 سال برای معارف و تربیت نسل جوان خدمت و مبارزه کرد و در سال 1944(=1361ه.ق) در 93 سالگی درگذشت. روی کتاب وطن دیلی چنین نوشته شده : <<مبتدی شاگیرد لره آلتی آیدان قاباخ یازیب اوخوماق جدید الیفبایه مشتمیل بیر کیتابدیر>> یعنی : (خواندن و نوشتن را با الفبای جدید در مدت کمتر از شش ماه به شاگردان مبتدی یاد میدهد)

قایناق(منبع) :
http://www.cloob.com/c/muganlo/119012684


سون(پایان)


  • [ 1 ]